Konjunktursäker ekonomi: Del 1 – Spara pengar

Vi går in i kärvare tider. Ett virus lamslår samhället på ett sätt som inte har hänt sen andra världskriget. Arbetslösheten skjuter i höjden och världens största ekonomier går på knäna.

Men allt är inte totalt mörker. Människan som art är helt otrolig när det kommer till att anpassa sig. Vi kommer komma ur det här starkare, och förhoppningsvis gäller samma för din privatekonomi.

Detta blir del 1 i vår artikelserie ”Konjunktursäker ekonomi”. Där målet är att du ska bli bättre rustad för alla olika ekonomiska cykler, och i slutändan få ett bättre, tryggare liv.

Ring & fråga om du kan få ett bättre pris.

Trots att det kanske inte känns som det, så är det oftast bättre för ett företag att inte tappa dig som kund eller behöva använda sig av inkasso & kronofogden för att få betalt. Om du sitter illa till ekonomiskt, så svälj stoltheten och ring runt till de ställen där du är kund, förklara läget och försök att få till en lägre kostnad som gör att du kan hålla dig flytande och fortsätta vara en bra, (någorlunda) problemfri kund.

Ps. personen i andra änden, är just det, en människa. Att skrika och vara omöjlig hjälper sällan. Agera som du hade velat att den andra personen hade agerat mot dig om situationen var omvänd.

Släng inte maten

Att slänga mat är ett enkelt sätt att skapa onödiga kostnader. Sänk temperaturen i kylen, så håller det mesta lite längre, och när det blir ”gammalt” till slut så finns det många recept att använda

Samla lån & krediter

Den kanske största besparingen du kan göra är att samla lån & krediter under ett enda lån. Du sparar pengar genom en lägre ränta, och du sparar tid & huvudvärk genom att bara behöva ha koll på en enda inbetalning. Att samla är enkelt.

Ett exempel är Anyfin där du skapar ditt konto och ansluter banker med Bank-ID, så sammanställer appen alla lån du har. Därefter kan du välja att samla allt till ett lån hos Anyfin.

Om du redan har samlat lån & krediter: Pruta på räntan på ditt blancolån

Ofta tipsas det om att man ska pruta på bolåneräntan, men desto mer sällan talas det om att pruta ner räntan på blancolån.
Men, det går faktiskt!

Enklast är att ringa och meddela att du funderar på att lösa lånet i förtid på ett bräde och be om information kring detta. Skulle detta inte funka (det kan exempelvis vara så att villkoren för just ditt lån inte tillåter full avbetalning i förtid), så försök att förklara läget och att du helst inte vill hitta en ny långivare (det lönar sig alltid att jämföra & byta leverantörer)

Pruta på räntan på ditt bolån

Att pruta på bolånet rekommenderas man till ofta av privatekonomer, och det är av goda skäl. Att vara lojal mot en bank (eller försäkringsbolag) innebär bara ökade kostnader för dig. Jämför, byt (eller pruta) & spara, alltid!

Jämför & byt hemförsäkring

Besparingen du gör på att jämföra & byta hemförsäkringen (som alla måste ha, oavsett hur du bor) är relativt liten på pappret.
Men, att få bättre skydd kan hjälpa dig mot oförutsedda kostnader i framtiden. Men det går också att spara stora pengar på hemförsäkringen, och det är om du har exempelvis en bilförsäkring också, och kombinerar dessa hos samma försäkringsbolag.

Samlingsrabatter är ett effektivt sätt att få ner kostnaden på försäkringar. Så använd hemförsäkringen (och andra försäkringar) som förhandlingsmaterial.

Måste du verkligen ha en bil?

Oavsett om du privatleasar, har köpt en gammal skrothög eller kör tjänstebil, så kommer kostnaden för bilen vara betydande om du har en genomsnittlig månadslön.

Att ta cykeln istället innebär en besparing på minst flera tusen kronor per månad, samtidigt som du bränner en massa kalorier.

Om du verkligen måste ha bil (vilket många behöver, jag har själv pendlat med lokaltrafik 4h/dag genom hela skolgången, och det är ett helvete), se till att du har bra koll på kostnaderna, och försök att sänka dem.

Om ja, jämför & byt fordonsförsäkringen

Många ”behöver” ha bil. Det är inte ett steg på behovstrappan men det kan vara skillnaden mellan ett drägligt liv och ett helvete. Själv pendlade jag 4h/dag med SL’s lokaltrafik under hela min skolgång, det gör jag aldrig om.

Men, när jag skaffade bil så såg jag till att ha 100% koll på kostnaderna. Möjligheten att jobba som försäkringsrådgivare uppenbarade sig samtidigt och var en stor hjälp att hålla kostnaderna nere.

Här är mina 5 bästa insider-tips när det kommer till bilförsäkringar:
1. Se till så att du inte är överförsäkrad. Behöver du verkligen helförsäkring på en bil som är äldre?
2. Var inte lojal mot försäkringsbolagen, byt varje år. De flesta bolagen har ett lockpris under första året, och vid förnyelsen blir premien högre.
3. Jättarna ger inte ett bättre skydd. Uppstickarna behöver kämpa för att ta marknadsandelar, det enda sättet för dem är att ha antingen ett bättre pris,bättre skydd eller bättre kundupplevelse.
4. Använd autogiro, och var allergisk mot dolda avgifter. Fakturaavgifter, aviavgifter, förseningsavgifter m.m. blir i slutändan rätt stora summor.
5. En märkesförsäkring är bara en marknadsföringstaktik. Det ger inte ett bättre skydd för din bil, eller ”passar bättre”. Det är i alla väsentliga aspekter samma produkt med ett finare namn och högre pris.

Jämför & byt elavtal

All el är densamma, och det finns i två nivåer som är viktiga att veta om:
Först har du ett elnätsbolag, detta bolag ansvarar för att du får el till din fastighet. Detta går inte att byta, då det är ett naturligt monopol.
På nästa nivå så har du ett elhandelsbolag. Dessa köper in el från elbörsen och säljer vidare till dig som konsument.
Om du inte har gjort ett aktivt val när det kommer till elhandelsbolag, och får elräkningen på en och samma faktura. så har du el direkt från elnätsbolaget. Den största kostnadsbesparingen får du genom att göra ett aktivt val och köpa el från ett elhandelsbolag istället. Hos elnätsbolaget har du antagligen ett s.k. tillsvidareavtal, vilket är dyrare än alla andra avtalsformer.
Så, för att summera: 1. Se till att du använder ett el-avtal från ett elhandelsbolag2. Se till att du INTE använder ett tillsvidareavtal
Och du, när det kommer till elavtal så är det skönt att veta att:All el är densamma, du kommer inte få mer strömavbrott för att du betalar mindre pengar.

Jämför & byt kreditkort

Ett kreditkort kan vara en väldigt dålig sak för din ekonomi, om det är så att du använder krediten för att handla mer än vad du har råd med.

Om du är i riskzonen för det (och var inte generad av det, du är långt ifrån ensam) så undvik att ha tillgång till ett kreditkort idag.

Om du känner att du kan hantera ett kreditkort, så gäller vårt vanliga motto: Jämför!

Reser du mycket så kommer vissa kort att fungera bättre för dig. Tankar du enbart på OKQ8 så kommer ett annat kort vara bättre.
Som tur är finns det en uppsjö av kreditkort, så att hitta något som passar dig kommer inte vara svårt. Ta en titt på vår jämförelse av kreditkort!

Jämför & byt mobilabonnemang

Idag finns det många uppstickare som utsätter de stora drakarna för konkurrens. Och konkurrens är något vi som konsumenter älskar, då det gör att företagen måste leverera en bättre produkt till oss till bättre priser.

Hos uppstickare som Hallon, Vimla m.m. kan du hitta samma täckning som hos drakarna (de använder samma nät), men till bättre villkor och lägre pris.

Gå aldrig till butiken (eller handla mat online) utan en inköpslista

Det är en vanlig företeelse, att komma hem från butiken med bra mycket mer än du hade tänkt dig. Att handla trött eller hungrig, slutar ofta i att man plockar på sig varor som man där och då känner sig sugen på, men inte behöver.

Håll dig till en inköpslista och matplanering (”vad ska vi äta i veckan?”) och minska matkostnaderna effektivt.

Gör dig av med saker du inte behöver

Vi lever i ett konsumtionssamhälle.

”Många människor spenderar pengar som de inte har på saker som de inte behöver för att imponera på folk de inte bryr sig om”
– Leo Slezak

Att sluta köpa saker man inte behöver är nog det enskilt bästa sättet att få mer pengar kvar i slutet av månaden.

Men det är svårt, det krävs disciplin tills du har kommit över tröskeln till insikten att ”jag kommer faktiskt inte må bättre av det här”
Ett bra första steg är att göra dig av med de saker du har i hemmet nu, som du inte behöver. Att sälja av detta på blocket eller tradera kan generera mycket pengar.

Har du inte tiden att hantera försäljningen (vilket kan vara väldigt krävande) så kan du använda Sellpy, som inte kostar något men tar en avgift på allt som säljs.

Personligen har jag genom åren skickat iväg över 15 påsar till Sellpy, och istället lagt tiden på att bli en bättre investerare. För mig har det funkat väldigt smidigt och sparat mig säkert en 30-40 timmar, vilket för mig är den viktigaste valutan.

Säg upp de abonnemang du inte behöver

Vad kostar Netflix? Kanske tänker du att svaret på den frågan är ”typ en hundralapp i månaden”

Om jag kontrar med att säga att det kostar 1200kr per år. och att det om 10 år kommer ha kostat dig 22 557kr, då kanske du tänker lite annorlunda kring det.

– Men vänta, 1200kr gånger 10 år är ju bara 12000kr, inte 22 557kr?
Det stämmer, men om vi antar att du istället hade månadssparat de 120 kronorna på börsen hade du om 10 år haft 22 557kr*

*Genomsnittlig ökning för stockholmsbörsen mellan 1999 och 2018 är 8.46% per år.

Småkostnader blir stora i slutändan, och när man tänker på den verkliga kostnaden (vad man går miste om genom att inte investera dem) så blir småkostnader stora snabbt.

Använd mer kokosolja

Användningsområdena för kokosolja är många. Istället för dyra produkter kan du använda det för att smörja in både ansiktet & kroppen. Du kan steka mat i det, du kan använda det i håret. Du kan använda det på trämöbler för att få fram glansen igen och blanda det med bakpulver för att göra din egna fläckborttagare.
Det bästa? Kokosolja är billigare än alternativen, och går att köpa i bulk! Vi har gjort en liten artikel om detta, och 8 sätt du kan använda det på som du kanske inte visste om


I nästa artikel i serien kommer vi att gå igenom hur du investerar bättre, eller rentav kommer igång med ett ordentligt sparande.

Har du fler tips som du vill dela med dig av? Hör gärna av dig i kommentarsfältet nedan!