Att investera i lån med Lendify

Har du funderat på att börja investera i lån (eller peer to peer lending som det ibland kallas)? Vi har provat Lendify och kan starkt rekommendera deras plattform!

Notis: Detta är inte ett sponsrat eller beställt inlägg, men länkar till Lendify innehåller en värvningslänk som ger dig (och oss) 500 SEK att investera för extra vid en insättning på 20 000 SEK

I augusti 2017 gjorde jag min första insättning till Lendify och började investera i lån.

Hur mycket avkastning kan man förvänta sig när man investerar i lån hos Lendify?

Sedan start har jag en avkastning på 17.74% (en årsavkastning på 6.24%). Denna har kommit mer eller mindre riskfritt då jag framförallt har använt deras auto-konto, där man täcks av deras kreditförlustfond. Räntan man lånar ut till är lite lägre på autoinvestkonton, men vetskapen om att mitt kapital har en extra säkerhet kopplat till sig tycker jag personligen är värt den.

Vad är det för risk med att investera i Lendify?

Om du väljer att spara genom ett Autoinvestkonto täcks du av deras fond för kreditförluster. Den täcker löpande upp det insatta kapitalet vid uteblivna betalningar. Vid användande av ett autoinvestkonto är investeringen med andra ord relativt säker.

Hos Lendify ligger de genomsnittliga kreditförlusterna på ungefär 1,5%. Riskspridningen mellan olika lån beror på hur mycket du investerar i, och ser ut som följer:

10 000 kr fördelas på minst 40 lån

50 000 kr fördelas på minst 50 lån

100 000 kr fördelas på minst 60 lån

1 000 000 kr fördelas på minst 125 lån

Värt att nämna är att jag under mina år hos Lendify inte har varit med om en kreditförlust än så länge. Detta kanske ändras nu under den recession som är på ingång, men då kommer kreditförlustfonden att kicka in.

Hur investerar man i lån hos Lendify?

Det finns 2 olika sätt att dina pengar. Manuellt eller automatiskt. Vid manuell placering väljer du de lån du vill investera i på egen hand, medans du med en automatisk placering fördelar pengarna till en korg av lån. Du väljer tidshorisont och Lendify sköter resten.

Löptiderna varierar mellan 1-15 år. Alla lån hos Lendify är annuitetslån, vilket innebär att de måste återbetalas varje månad med ränta & amortering.

Genomsnittlig utlåningsränta hos Lendify

  • Autoinvest Lång: 5.85%
  • Autoinvest Kort: 4.24%

    (Genomsnittlig utlåningsränta senaste 90 dagarna efter serviceavgift, *Den genomsnittliga utlåningsräntan uppdateras veckovis och uppdaterades senast 2020-04-06.)

Lendify vs Toborrow vs Brocc vs Savelend vs Mintos vs Bondora

Samtidigt som jag började investera i lån hos Lendify provade jag även Toborrow, som är en annan plattform för att investera i lån (eller Peer To Peer Lending som det ibland kallas), men prioriterade rätt snabbt lendify eftersom jag tyckte om gränssnittet mer.

På den tiden stod det framförallt mellan Lendify & Toborrow, men på senare tid har andra alternativ dykt upp, som Brocc, Savelend, Mintos & Bondora.

Dessa kan mycket väl vara likvärdiga alternativ, men då jag har varit väldigt nöjd med helheten hos Lendify har det inte funnits någon anledning för mig att prova någon av nykomlingarna. Har du provat någon av dessa? Då vill vi gärna höra från dig och ditt omdöme och upplevelse om dem nedan i kommentarsfältet!

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning

Förväntad avkastning som visas upp hos P2P-plattformarna är ingen garanti för att du ska få den avkastningen.

Tänk på att investeringar alltid medför en risk att förlora pengar.

Investera alltid med sunt förnuft och pengar som du har råd att förlora. Det är ej rekommenderat att låna pengar för din investering.